Lekkage wasmachine

Niemand zit er op te wachten, maar het komt helaas regelmatig voor. Een lekkende wasmachine kan voor veel overlast zorgen, maar waar komt de lekkage vandaan? Er zijn een aantal oorzaken die voor een lek kunnen zorgen. Door dit artikel te lezen, kunt u erachter komen wat bij u het lek veroorzaakt. Het is vervolgens niet altijd nodig om een expert in te schakelen, maar kunt u het lek zelf verhelpen door het onderdeel te vervangen. Haal de stekker van het apparaat van te voren wel eerst uit het stopcontact, om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Schuimlekkage

Een lek dat vaak in het begin wordt gemaakt, of wanneer u overstapt naar een ander wasmiddel is schuimlekkage. Door teveel wasmiddel te gebruiken, of een wasmiddel dat enorm schuimt, kan uw wasmachine te vol raken. Het overtollige schuim zal een weg naar buiten zoeken, waardoor er een lek ontstaat. Wanneer u dit overkomt, moet u de voorgeschreven hoeveelheid wasmiddel dat door de fabrikant is voorgeschreven hanteren.

Afvoerslang

Wat regelmatig voorkomt bij een wasmachine is een kapotte afvoerslang. Dit is ook het eerste van een expert controleert wanneer u met een lekkage zit. Er zijn twee verschillende afvoerleidingen, de één verbindt waterpomp met de wastobbe en de ander verbindt de waterpomp met de externe afvoerbuis. In de meeste gevallen zitten deze aan de voorzijde van de machine. Deze zijn zichtbaar wanneer u het metalen omhulsel tijdelijk even verwijderd. De slangen zitten met klemveren vast en zijn dus ook gemakkelijk los te halen en te vervangen. Let ook goed op fittingen, kijk naar kalk aanslag en voel of ze nat zijn. Wanneer u vermoedt dat er een lek is, is het verstandig om ook gelijk de fittingen te vervangen.

Waterpomp

De waterpomp zorgt ervoor dat het wasmiddel en het spoelwater naar de afvoer worden gepompt. Deze pomp is voorzien van meerdere rubbers die na loop van tijd broos worden. Controleer alle rubbers en kijk of deze kapot zijn doordat ze broos zijn geworden. Ligt het echter niet aan een rubbertje, dan kunt u de pomp repareren of vervangen.

Rubbers en sluitringen

Zoals u nu al wijzer bent geworden, heeft een wasmachine heel wat rubbers en sluitringen. Al deze rubbers worden na enige tijd broos of hard. Hierdoor kan een lekkage ontstaan. Zoek daarom bij deze ringen en rubbers naar water. Kijk ook bij de manchet van de machine, dit is de rubber van het deurtje dat aan de voorzijde zit. Wanneer deze versleten is, kan er gemakkelijk water via de voorzijde ontsnappen. De manchet is zelf goed te vervangen en zo lost u het probleem op.

Lekkage voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Deze punten kunt u zelf goed controleren, ook wanneer er geen lek is. U kunt de rubbers bekijken en wanneer ze broos worden op tijd vervangen. Wat veel mensen ook hebben is een lekbak. Mocht er toch onverwachts een lek ontstaan, dan hebt u niet de gehele ruimte vol met water staan, maar zal de lekbak gevuld zijn met water. U hoeft zo niet onnodig veel schoon te maken.

Repareren

Komt u er tijdens een reparatie niet meer uit, schakel dan een expert in. Wij hebben vaker een wasmachine gerepareerd en weten waar we naar moeten kijken door middel van lekdetectie technieken. Zeker wanneer u er zelf minder verstand van hebt, is het inschakelen van een expert voor het repareren een verstandige keuze.

wasmachine lekt

Offerte aanvragen

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn vragen wij u om uw provincie te selecteren. Wij brengen u bij voorkeur direct in contact met de juiste lekdetectie specialist bij u in de buurt. Selecteer daarom uw provincie voor het telefoonnummer of contactmogelijkheid.

Lekkage Noord-Holland
Lekkage Zuid-Holland
Lekkage Utrecht
Lekkage Flevoland